Ο Αθανάσιος Καλουπτσίδης, γνωστός ως Daniel από την μακρόχρονη παρουσία του στις τηλεοπτικές δημοπρασίες έργων τέχνης αλλά και τους καλλιτεχνικούς κύκλους, γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται.
Η καλλιτεχνική του πορεία αρχίζει στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με πρώτη ατομική έκθεση στην γκαλερί Jolie στη Θεσσαλονίκη. Στη δημιουργική του πορεία πειραματίστηκε με την υδατογραφία, την ελαιογραφία την ζωγραφική με παστέλ καθώς και με τεχνικές μεικτών υλικών. Η ζωγραφική της υπαίθρου αποτέλεσε έναν από τους πιο οικείους του τρόπους προσέγγισης του τοπίου. Η μελέτη του Μεσογειακού τοπίου αλλά και της φύσης γενικότερα αποτελεί τον κύριο άξονα του έργου του. Το πάθος του για τη θαλασσογραφία δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, αφού σε όλη του την πορεία δεν σταμάτησε να μελετά τη σχέση του φωτός με το υγρό στοιχείο και τις χρωματικές αποχρώσεις του νερού κατά την διάρκεια της ημέρας. Κυρίαρχα χρώματα στους πίνακες του είναι το μπλε, το πράσινο καθώς και γήινες αποχρώσεις όμπρας της και της ώχρας. Οι τρόποι που αποδίδει τα θέματά του ποικίλουν. Στα παλιότερα έργα του υπάρχει μια αφαιρετική διάθεση ενώ μπορεί να διακρίνει κανείς μια λεπτή διάθεση ρομαντισμού, σε αντίθεση με την πιο πρόσφατη δουλειά του, που την διακρίνει μια νατουραλιστική προσέγγιση. Έτσι η πινελιά του είναι άλλοτε ζωηρή και ελεύθερη δίνοντας περισσότερο την αίσθηση ενός τοπίου, άλλοτε πάλι κινείται με αυστηρότητα πετυχαίνοντας αντικειμενικότερες αποδόσεις του θέματος του. Οι τελευταίες του αναζητήσεις φλερτάρουνε με την Ολλανδική νεκρή φύση της αναγέννησης, με μινιμαλιστική διάθεση, αγγίζωντας τα όρια της εννοιολογικής ζωγραφικής.
Ο Daniel έχει στο ενεργητικό του πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1975 εκθέτει με μεγάλη επιτυχία στο Λονδίνο. Το 2002 και με την ατομική του έκθεση που οργανώθηκε και παρουσιάστηκε από την τράπεζα Εγνατία ο καλλιτέχνης έδωσε το ώριμο του στίγμα. Στη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση του Δήμου Πανοράματος το 1981, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση.
To 2004 παρουσιάζει ατομική έκθεση στην Gallery Daniel Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, και ακολούθως το 2005 και 2006 κάνει δυο ατομικές εμπορικό κέντρο Σοφούλη. Στις Πρόσφατες εκθέσεις του Daniel συγκαταλέγεται και η αναδρομική που παρουσιάστηκε στο πολιτιστικό κέντρο, πέτρινο κτίριο Αλετρά του Δήμου Αθύτου τον Αύγουστο 2007.
Έργα του Θεσσαλονικιού ζωγράφου Daniel υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία.

Ο Daniel (Αθανάσιος Καλουπτσίδης) είναι ένας καλλιτέχνης ιδιαίτερα γνωστός στον Ελληνικό χώρο και στο φιλότεχνο κοινό της Μακεδονίας. Τα έργα του αποτελούν απόρροια μια μακρόχρονης συστηματικής και μεθοδικής μελέτης του φωτός και του χρώματος και φανερώνουν την επιμονή του να επικρατήσει αισθητικά πάνω στην επιφάνεια του πίνακα επιδιώκοντας έτσι την ισορροπία ανάμεσα στη ρομαντική προσέγγιση και την νατουραλιστική απεικόνιση.
Πλούσια θερμά χρώματα με απαλά περάσματα και δυνατές εντάσεις αναπτύσσονται σε ανεξάρτητες χρωματικές αξίες που δημιουργούν ρομαντικά τοπία-εικόνες άμεσα διαπότισμενα από μνήμες της κλασικής τέχνης του παρελθόντος.
Ο Daniel είναι ένας δραστήριος καλλιτέχνης που ξέρει να αποκαλύπτει την γοητεία του χρώματος, του αρέσει να πειραματίζεται και να δοκιμάζει διαφορές τεχνικές. Παραμερίζοντας στο έργο του Daniel την αρχική εντύπωση της αντιφατικότητας που δημιουργείται λόγω της μεγάλης ποικιλίας στο ύφος και στο θέμα των έργων του, διαπιστώνουμε με ενδιαφέρον την ερευνητικότητα και τον έντονο εικαστικό προβληματισμό του καλλιτέχνη απέναντι σε ερεθίσματα που προέρχονται από ποικίλες καλλιτεχνικές περιοχές.
Τέλος μέσα από την εικαστική διαδρομή του Daniel παρατηρούμε ότι είναι ένας ευαισθητοποιημένος καλλιτέχνης που μέσα από τούς δεξιότεχνους χειρισμούς των υλικών και της ποικιλίας της υφολογίας διοχετεύει τους οραματισμούς του και τολμά να είναι ένας ρομαντικός μέσα σε μια εποχή κατακερματισμένη και ακατανόητη.
Έχοντας έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα ο Daniel δίνει την ευκαιρία στο κοινό που χρονιά παρακολουθεί την εικαστική του πορεία να γνωρίσει τα γόνιμα αποτελέσματα των προσφάτων εικαστικών του αναζητήσεων.Athanasios Kalouptsidis, was born in 1948 in Thessaloniki Greece where he lives and works as an artist and a Fine Art auctioneer. He is well known to art as well as the TV Fine Art auction circles as Daniel. Daniel has a twelve year experience in TV auctions and has his own Gallery in the city where he displays his collection of art objects carpets and his own private works mostly oil paintings and watercolors.
As a local artist Daniel started his carrier in the 1960s with private exhibitions in the city of Thessaloniki. He is accredited for several solo exhibitions in municipal and cultural centers of Thessaloniki as well as private organizations. The municipality of Panorama in Thessaloniki awarded him for the quality of his work. Among his last retrospective exhibition was hosted by Egnatia bank of Thessaloniki. His resent solo exhibition was in the Cultural Center of Pilaia.
Daniel continues with the same stamina in doing the one thing he loves most to study and paint the Mediterranean landscape and its unique light. He is a prolific artist with a traditional angle to his work that likes to experiment with different mediums and techniques. His passion for light and its relationship to water is evident in his paintings with Mediterranean themes. The artist’s earlier works formalistically exhibit a flirtation with abstraction and a delicate romantic approach to the content. Daniel in his resent works displays a naturalistic manner that allows his brush stroke to shift back and forth from dynamic and free to strict and objective, thus allowing the viewer to experience and explore the essence and the delights of painting itself. Other resent endeavors are flirting with the Dutch still life of the Renaissance with a change of direction to a minimalist approach that is more evident in his sculptures. Many of the Artists works belong to private collections in Europe and the United States.

 Gallery Daniel
Εμπορικό κέντρο Σοφούλη 57,τηλ: 2310-415030
Emporiko kentro Sofouli 57, tel. 2310-415030
 

Share

ΕΡΓΑ DANIEL

ΕΓΓΕΓΡΑΜΕΝΑ ΜΕΛΗ

Εγγεγραμμένα Μέλη 13

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 23 επισκέπτες και κανένα μέλος